1000 év katonái

Versenyszabályzat
A vetélkedő résztvevői 2023/2024. tanév 9–12. évfolyam nappali tagozatos tanulói,
5 fős csapatot alkotva. A csapatot az iskola különböző évfolyamának diákjai is alkothatják. Minden csapat +1 fő felkészítő tanárral nevezhet a versenyre.
A vetélkedő célja Lehetőséget teremteni minden Magyarországon működő középiskola számára, hogy részt vehessen egy izgalmas, látványos és eseménydús kétfordulós honvédelmi vetélkedőn, amely segíti elmélyíteni a diákok tudását, valamint megismerteti velük a magyar hadtörténelmünk győztes csatáit, jelentős hadtörténeti eseményeit, hőseit és legendáit, továbbá a megújuló Magyar Honvédséget. A vetélkedő kiírója Honvédelmi Minisztérium Regisztráció, nevezés A versenyben való részvétel regisztrációhoz, adatkezelési tájékoztató megismeréséhez kötött. Nevezési díj nincs.
Iskolánként egy csapat nevezhet.
A csapatot a nevezést beküldő tanár képviseli.
A regisztráció az 1000evkatonai.hu weboldalon történik.
A vetélkedő időtartama:
Első forduló: időpontja: 2023. október 02. - 2023. december 15. között, az 1000evkatonai.hu weboldalon lesz elérhető a három részből álló feladat eredményhirdetése: 2024. január 22. naptól a 1000evkatonai.hu oldalon lesz közzé téve. Második forduló: időpontja: 2024. tavasz (március) helyszíne: Bálna Honvédelmi Központ (Budapest, Fővám tér 11-12.) A második forduló részletes szabályait a döntőbe jutott csapatokkal külön ismertetjük. Díjazás a második fordulót követően: értékes ajándékok, sportszerek, utalványok, helikopteres élménynap, osztálykirándulás, nyári táborozási lehetőség. A döntőbe jutott csapatok tagjai, felkészítő tanárai és az iskolák is díjazásban részesülnek. Általános szabályok:
 • A verseny két fordulóból áll, az első fordulóban három online feladatot kell teljesíteni, a második fordulóba a legjobb 15 csapat kap meghívást, ahol a résztvevőknek a helyszínen kell interaktív feladatokat teljesíteni.
 • Az első forduló mindhárom feladatát az 1000evkatonai.hu weboldalra kell feltölteni 2023. október 02 - 2023. december 15. között.
 • A forduló során a feladatmegoldásban a csapatok kreativitása nagy szerephez jut.
 • A feladatok pontos leírását a weboldalon tesszük közzé.
 • Az első fordulóban a késve leadott, vagy nem teljesített feladatok 0 pontot érnek. Ettől függetlenül a többi feladat értékelésre kerül.
 • Az első fordulóban összesen 100 pont érhető el.
 • A döntőbe jutott csapatok pontjai nullázódnak, a második fordulóban új verseny kezdődik.
 • Az iskolák értékelése az indított csapatok döntőben elért összpontszáma alapján történik.
Első forduló feladatai: 1. Videó/spot készítése - (hossza legfeljebb 1 perc), mely bármilyen technikával készülhet. A csapat bemutatása kreatív módon, - javasolt az iskolára, vagy a településre jellemző, ikonikus helyszínen elkészíteni a videót -, amelynek videómegosztó oldalának linkjét (YouTube, TikTok, stb.) kell feltölteni a megadott weboldalra. (pl.: mobiltelefonnal készített maximum 1 perces spot, a csapat bemutatása mellett honvédelmi emlékek, korábban élt hősök a lakóhelyen, a sportos és egészséges életmód népszerűsítése, toborzó film stb.)

Összesen 35 pont érhető el.

2023. október 02. után lehet feltölteni a linket a weboldalra.

2. Plakát tervezés - digitális módon, vagy hagyományos úton készített képi megjelenítése a 175 éves a Magyar Honvédség keretein belül a hazaszeretet, az otthon védelme, a hazához való kötődés, a hazafiasság, a hősiesség témakört érintve.

Összesen 35 pont érhető el.

A Plakát, videó pályaművek felhasználása: A kiíró fenntartja a jogot, hogy a legjobb pályaműveket megjelenítse a honlapján, a pályázatot népszerűsítő marketing anyagokban, a kiíró közösségi média felületein, a sajtóban az alkotó csapat megjelölésével.

Amennyiben ennek a kérésnek a nyertes pályamű készítője nem kíván eleget tenni, pályázó tudomásul veszi, hogy a díjra a továbbiakban nem jogosult, és a kiíró jogosult a soron következő tartaléknyertest értesíteni, részére a nyereményt átadni.

A versenyszám részletes leírása a weboldalon elérhető 2023. október 02-től, ezt követően lehet feltölteni a plakátot a weboldalra. Postai úton történő beküldés esetén, postacím a HM HIM (Bálna) épülete, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Honvédelmi "Ki mit tud?" - A feladat megoldásához kutatómunkára van szükség (javasolt a könyvtárhasználat és az interneten való böngészés, stb.)

Témák: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, a magyar tiszt- és altisztképzés története, az I. és II. világháború, az 1956-os forradalom, Magyarország a NATO szövetségeseként, valamint a Honvédség fegyverzetének fejlődése az elmúlt 175 évben.

Az azonos pontszámot elérő csapatok esetén, a feladattal eltöltött idő dönt. A leggyorsabban megoldó csapat kapja a kedvezőbb helyezést.

A feladatok megoldására összesen 60 perc áll a csapat rendelkezésre.

A versenyszám részletes leírása a weboldalon elérhető 2023. október 02-től.

Egyéb rendelkezések:
 • Vitás kérdés esetén a Szervezőbizottság dönt.
 • Különösen indokolt esetben a változtatás jogát a Szervező Bizottság fenntartja!
 • A versenyszabályzat megszegése, a körülményeket mérlegelve, a Szervezőbizottság döntése alapján pontlevonással vagy kizárással jár.
 • Amennyiben egy csapat lemond a második fordulóban történő indulás jogáról, a következő helyezést elért csapat jut be a döntőbe.
Kérdések a pályázattal kapcsolatosan: kapcsolat@1000evkatonai.hu e-mail címen tehetik fel kérdéseiket, a tárgyban kérjük hivatkozzanak az 1000 év katonái c. vetélkedőre.
A Szervezőbizottság nevében jó felkészülést és versenyzést kívánunk!

Mik azok a sütik és hogyan kezeljük őket? Sütiket használunk a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.